Ubuntu networking bug updating to Jaunty

This entry was posted by Thursday, 10 September, 2009
Read the rest of this entry »

We had a customer email in after updating to Jaunty recently. They said the following

Hi guys, I upgraded my VPS a little while back to Ubuntu Jaunty (because I was several versions out of date and the apt repositories had gone away.) I never actually rebooted the machine afterwards though because it wasn’t a good time to potentially interrupt email. I finally got around to doing that, and the VPS won’t come back onto the network. Logging in over the console, it looks like there are no network interfaces configured. A few other things don’t feel right (eg, dmesg tells me that the current tls library or perhaps libc isn’t xen-friendly.) but mostly everything *looks* like it’s ok but doesn’t have a network interface.. services that want to resolve hostnames didn’t start up, etc. Trying to dig into the problem, it looks like there are no modules installed for the kernel, but this is where my expertise runs out.. I don’t know enough about Xen to know if everything was just precompiled into the kernel, or if I blew away my kernel modules during upgrade.

I was curious so logged in via the console .

I ran ifup and got the following errors

root@charon ~ # ifup eth0
ifup: failed to open statefile /var/run/network/ifstate: No such file or directory

so i checked and /var/run/network did not exist. I fixed this

root@charon network # mkdir /var/run/network/
root@charon network # ifup eth0
* if-up.d/mountnfs[eth0]: waiting for interface lo before doing NFS mounts
root@charon network # ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr aa:00:d6:a1:5e:e4
inet addr:72.33.222.111 Bcast:72.29.222.255 Mask:255.255.255.128
inet6 addr: fe80::a800:d6ff:fea1:5ee4/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:56 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:15 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:5447 (5.4 KB) TX bytes:1074 (1.0 KB)

The file system on Ubuntu in /var/run is a virtual filesystem on Ubuntu, I googled and came across this post here https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/367171 which clearly logs the bug, and a fix.

The fix i applied which was adding the following into /etc/init.d/networking

[ -d /var/run/network ] || mkdir -p /var/run/network

This checks if the dir exists and creates it if it doesn’t.

This does fix the problem but its a bit of a hack. I noticed a link later on down the post which took me to https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/377432 . This link had a bit more technical information. They said look for the following files and remove them.

/etc/udev/rules.d/85-ifupdown.rules

/lib/udev/rules.d/85-ifupdown.rules

Be Sociable, Share!

Leave a Reply



Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.